KuPS ja Setlementti Puijola aloittavat yhteisen kotouttamistyön
SeuraJulkaistu: 28.01.2020 00.00

KuPS ja Setlementti Puijola aloittavat yhteisen kotouttamistyön

KuPS ja Puijola aloittavat yhteisen kotouttamistyön

Kuopion Palloseura ry ja Kuopion Setlementti Puijola aloittavat yhteistyön, jonka tavoite on perehdyttää maahanmuuttajataustaisia perheitä ja heidän jalkapalloilevia lapsiaan seuran toimintaan ja sitä kautta edistää heidän kotoutumistaan laajemmin suomalaiseen yhteiskuntaan.

Yhteistyö pohjautuu Suomen Palloliiton ”Kotouttamisen edistäminen seuratoiminnassa” -hankkeeseen, jota Kuopiossa ryhdytään toteuttamaan valtakunnallisesti ainutlaatuisella tavalla. Yhteistyön tavoite on kehittää malli, joka vahvistaa maahanmuuttajien osallisuutta, osaamista ja hyvinvointia KuPS:n seuratoiminnassa sekä vahvistaa KuPS:n seuratoimijoiden monikulttuurista osaamista.

KuPS:n juniori- ja kaupunginosajoukkueissa pelaa yli 60 maahanmuuttajataustaista poikaa.

”Kuopiolaisista urheiluseuroista olemme todennäköisesti suurin kotouttaja”, toteaa KuPS:n toiminnanjohtaja Jari Koistinen.

Seura tiedottaa toiminnastaan perheille suomen kielellä. Viestejä ei maahanmuuttajaperheissä aina ymmärretä, tai niiden sisältö voidaan tulkita väärin. Osa vanhemmista ei puhu suomea tai englantia.

”Meille on kuitenkin tärkeää viestittää niin, että kaikki saavat toiminnastamme oikean kuvan”, Koistinen toteaa.

”Maahanmuuttajaperheissä lapset puhuvat suomea mainiosti. Mutta heidän pitää saada keskittyä tulkkauksen ja viestinviejän sijaan pelaamiseen ja harrastamiseen.”

Puijola, jossa maahanmuutto- ja kotoutumistyötä on tehty 25 vuotta, tuo seuran toimintaan nyt omaa osaamistaan.

Puijolan toiminnanjohtajan Eija Teerinevan mukaan yhteistyö KuPS:n kanssa toteuttaa ajatusta, jonka mukaan kotoutumiseen osallistuu parhaimmillaan koko kylä.

”Kotoutuminen tapahtuu arjen kohtaamisissa. Kun me tulemme mukaan joukkueiden arkeen, molemmat saavat mahdollisuuden keskittyä omaan osaamiseensa. KuPS valmentaa, ja Puijolan työntekijät ovat tukemassa kotoutumista.”

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa, että Puijolan työntekijä auttaa tilanteessa, jossa kaivataan lisää ymmärrystä seuran sekä joukkueiden toimihenkilöiden ja maahanmuuttajaperheen välillä.

Jari Koistinen iloitsee siitä, että Kuopiossa on Puijolan kaltainen kotoutumisen asiantuntija.

”Palloliiton hankkeessa on mukana eri puolilla maata 14 seuraa, jotka toteuttavat hanketta omalla paikkakunnallaan parhaalla mahdollisella tavalla. Me teemme yhteistyötä Puijolan kotouttamiseen perehtyneiden ammattilaisten kanssa. Uskomme, että tämä on paras tapa pitkäjänteiseen kotouttamisen kehittämiseen KuPSissa.”

Puijolasta on jo käyty KuPS:n juniorijoukkueissa avaamassa viestinnällisiä solmuja joukkueenjohtajien ja lasten vanhempien väliltä.

”Peli on nyt avattu. Kehitämme yhteistyötämme sen mukaan, millaisia tilanteita joukkueiden arjessa tulee vastaan”, Jari Koistinen ja Eija Teerineva sanovat.

Lisätietoja:
Kuopion Palloseura, toiminnanjohtaja Jari Koistinen, puh. 050-4354267, jari.koistinen@juniorikups.fi
Setlementti Puijola, toiminnanjohtaja Eija Teerineva, puh. 044 787 2880, eija.teerineva@puijola.net

               Kuopion Palloseura ry
               Kaartokatu 6, 70620 Kuopio 
               Y-tunnus: 0281218-4

               Puh. +358172668571

KuPS -Elämänmittainen tarina- Banzai